Як створити найкращу енциклопедію в світі?

Українська Вікіпедія: 8 років, 1900 авторів-добровольців, 360 000 статей. Долучитися може кожен.

Сьогодні українська Вікіпедія є найбільшою енциклопедією українською мовою, яка коли-небудь існувала. В ній нараховуються більше 360 тисяч статей. Приміром, у найбільшій паперовій енциклопедії українською мовою – в Українській Радянській енциклопедії було лише близько 50 тис. статей.

Українська Вікіпедія наразі займає 14-те місце за кількістю статей серед 282-х мовних розділів Вікіпедії. В ній нараховується більше 1900 зареєстрованих користувачів, які протягом останнього місяця здійснили принаймні одне редагування, а за всю історію її редагувало більше 20 тисяч користувачів. За темпами зростання популярності вона є другою Вікіпедією у світі після китайської. Серед останніх досягнень української Вікіпедії варто виокремити черговий рекорд з відвідання за всю її історію: у грудні 2011 року було переглянуто 49,2 млн. сторінок.

Статтю у Вікіпедії (будь-якою мовою) може створити кожен:

1). Зайдіть на сайт http://uk.wikipedia.org

2) через вікно для пошуку (праворуч зверху) спробуйте знайти відомий вам термін чи предмет, наприклад: Бірмінгемський синхротрон

Якщо така стаття є — ви можете її поліпшити, відкривши її для перегляду і натиснувши на посилання Редагувати угорі сторінки — для редагування усієї статті, або [ред.] — для редагування окремого розділу.

Якщо ж статті поки немає — то слід натиснути на червоне посилання:

Ви можете створити сторінку «Бірмінгемський синхротрон» у Вікіпедії

Відкриється вікно для редагування, де ви можете почати вводити будь-який текст.

В кінці роботи — не забудьте натиснути на кнопку «Зберегти сторінку». Ваша нова стаття чи правка — відразу стає доступною для всього світу!

Будьте сміливими — у Вікіпедії нічого не можна зіпсувати назавжди, адже тут зберігаються абсолютно всі редагування і завжди можна легко повернутися до будь-якої попередньої версії статті.

Редагувати можна анонімно, однак до правок зареєстрованих користувачів більше довіри. Зареєструватись можна тут:
http://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Спеціальна:UserLogin&type=signup

З основними принципами можна ознайомитися тут: http://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:П’ять_основ

Основи розмітки тексту тут: http://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Шпаргалка

Вікіпедія — енциклопедія універсальна, тому статті можуть бути про все, що є значимим — людей, речі, події, явища. Критерії значимості описані тут: http://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Критерії_значимості

За матеріалами блогу Вікімедіа Україна

Опубліковано у думай глобально, пряма дія, самоорганізація / спільна дія, інтернетне. Додати до закладок постійне посилання.

Напишіть, що ви думаєте з цього приводу

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.